"Adesea mainile stiu cum sa raspunda la ghicitorile cu care intelectul se lupta in van"

Carl Gustav Jung




Terapia prin Jocul cu Nisip

Ce este terapia prin jocul cu nisip?

Este o metoda terapeutica ce face parte din grupa abordarilor psihologice de profunzime. In “spatiul liber si protejat” al relatiei terapeutice si al cutiei cu nisip, creatia simbolica conduce la elaborarea unei imagini compuse din nisip, apa si miniaturi. Creatia libera permite proceselor psihice profunde sa ia forma si sa devina vizibile, punand in evidenta acele aspecte ale fiintei care necesita atentie si vindecare in prezent. O serie de imagini reprezinta confruntarea concreta si continua intre constientul si inconstientul persoanei.

Nu exista reguli pentru a realiza o imagine in cutia cu nisip. Pacientii sunt liberi sa exploreze nisipul si colectia de miniaturi.

Cand realizeaza imaginea tridimensionala, pot sa mute, sa schimbe formele si miniaturile asa cum doresc si oricum au nevoie. Pot utiliza nisipul rasfirandu-l, batatorindu-l, modelandu-l, scobindu-l…

Pacientul se joaca pe sine in cutia cu nisip, unde pune in dialog lumea interioara cu lumea exterioara, dand astfel ocazia potentialului natural spre restructurare, vindecare, dezvoltare sa se manifeste.

Aspecte ale vindecarii in Sandplay Therapy


Pentru ca terapia prin jocul cu nisip lucreaza la un nivel simbolic, aceasta permite copiilor si adultilor sa acceseze in mod delicat materialul inconstient. Imaginea din cutie si jocul captureaza elementele esentiale ale peisajului interior, aducand la suprafata ceea ce necesita atentie si vindecare in prezent.

In sandplay, procesul de vindecare include puterea spatiului sigur si protejat al mediului terapeutic definit de cutia cu nisip si atitudinea terapeutului de neconditionata acceptare a clientului. Terapeutul este angajat in observarea silentioasa, non-critica si non-interpretativa. Ascultand si privind, terapeutul insoteste cu empatie si intelegere procesul de restructurare al clientului. Cand si-a terminat creatia, clientul poate spune o poveste, poate face comentarii, asociatii, poate evoca amintiri pornind de la imaginea pe care a realizat-o in nisip si de la experienta acestui moment creativ.

In Sandplay Therapy nu se pune problema in termenii rezolvarii bolii, afectiunii, tulburarii, simptomului, ci in termenii accesului la sensul acestora, resemnificarea experientei aduce vindecarea. Boala are un sens, este un proces cu sens, chiar daca nu ne convine acest lucru. Terapia prin jocul cu nisip ajuta pacientul sa acceada la sens si acest acces se deruleaza sub forma unui proces, presupune o reorganizare treptata, delicata a lumii interioare si a dialogului cu lumea exterioara. Instrumentul acestei reorganizari este simbolizarea, stimulata de experienta atingerii nisipului si a manipularii miniaturilor. O experienta creativa, cu sens. Se deblocheaza procesul de devenire, Jung il numea proces de individuatie, iar Dora Kalff a remarcat ca prin sandplay acest proces de dezvoltare este dus la indeplinire, el fiind un proces natural, care insa uneori este perturbat sau blocat, caz in care apar diverse simptome si tulburari.

Sandplay Therapy si depresia

„Terapia sandplay este foarte eficienta în abordarea efectelor psihologice ale depresiei cronice. În asemenea cazuri poate fi esenţiala introducerea unui antidepresiv. În depresiile situationale cum ar fi cele consecutive unei morţi, traume sau pierderi, terapia sandplay poate fi o modalitate foarte eficienta de a lucra asupra pierderii sentimentului de siguranta si a durerii şi pentru a restaura funcţionarea sanatoasa.” (Dr. Barbara Turner, CST – T, STA, ISST)

Despre eficienta sandplay therapy in cazurile de depresie contextuala sau situationala, este important sa retinem ca participarea somatopsihica in procesul creativ exprimat in ladita cu nisip reda treptat pacientului sentimentul controlului in propria viata. Vindecatorul interior al pacientului este cel care creeaza imaginea tridimensionala si care indica sub aceasta forma directia in care se misca procesul de vindecare. Vorbim de o miscare pentru ca ne referim la dinamica psihosomatica a pacientului. Vindecarea presupune accesul la acele aspecte ale vietii care necesita atentie in prezent si solicita o noua perspectiva. Depresia nu apare neaparat din traume, ci insoteste adesea si asa-numitele etape de tranzitie. Sunt depresiile de dezvoltare, depresiile momentelor de trecere: depresia adolescentului, depresia de la mijlocul vietii, depresia varstnicului, de exemplu… acestea toate pot fi asistate cu succes prin sandplay therapy.

Psyche & Soma in Sandplay Therapy

“Jung a descris un mod de gândire în privinţa senzaţiilor şi sentimentelor ce instituie idea gândului legat de corp. El vorbeşte despre simbol ca despre un « corp viu », corpus et anima. Daca mintea umana se considera în afara oricarei legaturi cu disconfortul resimtit în corp, acesta este un semnal al separarii celor doua. O consecinţă a acestui fapt este a privi acest disconfort în afara contextului unitatii psyche – soma, lucru ce face imposibila existenta unei dimensiuni simbolice.

Terapia activeaza un proces în care pacientul poate depaşi etapa separarii, ajungând în stadiul unei conexiuni posibile între minte şi corp, fapt ce rezulta în schimbari la nivelul comunicarii şi conştientizarii. Mintea se deschide procesului de simbolizare iar corpul devine un spaţiu al unui limbaj comun. Consideraţiile noastre ne-au condus la convingerea ca putem vorbi de analiza doar atunci cand ia fiinta un spatiu alternativ, un spaţiu intermediar între pacient şi analist, un spaţiu ce este creat din întrepatrunderea capacitaţii simbolice a pacientului cu cea a analistului. …pacientul pune în scena de nisip obiecte ce sunt simbouri ale psihicului, trasaturi vizibile ce contin actiuni, miscari corporale şi sentimente. “

Boala psihosomatica poate fi înţeleasa funcţie de emoţie, de personalitatea structurata si de conflictele intrapsihice

Un stres emoţional depaseste afectele şi provoaca astfel o dezintegrare a pattern-urilor neuronale

La bolnavul psihosomatic, boala ramâne înscrisa în corpul sau, ca discurs.

Orice simptom psihosomatic implica în manifestarea lui o baza reala, mereu prezenta; el este sustinut de o activitate fantasmatica inconstients, care se exprima nu prin cuvânt, ci prin act corporal si este, în esenta sa, o activitate "corporala şi primara". Ceea ce caracterizeaza îndeosebi patologia psihosomatica este „jocul dublu” al noţiunilor de înauntru si în afara. Mintea si corpul functioneaza nu ca entitati separate, ci unitar in sanatate si boala. Desi o tulburare poate fi in primul rand fizica sau in primul rand psihologica, este intotdeauna o tulburare a intregului – nu doar a mintii sau a corpului. Cercetarile au aratat ca procesele mentale si emotionale sunt implicate atat in starea de sanatate cat si in cele mai multe boli somatice.

Sandplay Therapy cu copii


Este o forma de terapie expresiva ce le permite acestora sa-si lucreze in profunzime si intr-o maniera delicata temerile, anxietatile si traumele din trecut. Prin intermediul sandplay, vindecarea are loc in mod spontan si elibereaza copilul de emotiile intense ce interfereaza cu viata lor cotidiana.

Sandplay Therapy se utilizeaza si pentru adulti


Furnizeaza aceeasi maniera delicata de a lucra teme dificile ca traumele din trecut. Cu toate acestea, sandplay aduce pentru adulti in prim plan subiecte ce au fost sau sunt greu de gestionat. Sandplay potenteaza constiinta de sine si ofera adultilor oportunitatea si abilitatea de a lucra in profunzime acele arii rezistente la schimbare ale vietii lor.

Aplicabilitatea Sandplay Therapy

Prin Sandplay Therapy pot fi asistate persoane care sufera de depresie, anxietate, divese tulburari datorate unor situatii de viata traumatizante cum ar fi divortul, decesul cuiva din familie, violenta, abuzul sexual, sindroamele post-traumatice… pot fi tratate dificultatile de adaptare, dificultatile de invatare, comportamentul opozitionist… o gama foarte larga de tulburari psihice, unele insotind sau determinand tablouri somatice acute sau cronice.

Beneficiile Sandplay Therapy

Jocul cu nisip da expresie continuturilor emotionale neverbalizate si neverbalizabile
Jocul cu nisip are o calitate unica kinestetica.
Jocul cu nisip serveste pentru a crea o distanta terapeutica pentru client (pacient)

Distanta terapeutica pe care jocul cu nisip o permite, creeaza un loc sigur pentru ca abreactia sa aiba loc
Jocul cu nisip in mod natural stabileste granite si limite care genereaza o stare de siguranta pentru client (pacient)
Jocul cu nisip faciliteaza un stare unica pentru emergenta metaforelor terapeutice
Jocul cu nisip este eficient in depasirea rezistentelor clientului (pacientului)
Jocul cu nisip faciliteaza un mediu de comunicare necesar si efectiv pentru clientii cu abilitati de comunicare insuficiente sau blocate
Jocul cu nisip permite renuntarea la verbalizare ca defensa
Jocul cu nisip creeaza pentru client (pacient) un loc de experimentare a controlului
Jocul cu nisip este un obiect alternativ al transferului
Jocul cu nisip permite accesarea mai completa si mai rapida a profundelor continuturi intrapsihice


Prin lecturile propuse, evenimentele de formare, seminariile de informare te invitam sa descoperi sandplay therapy si propriul simbolism interior. Te invitam la autocunoastere si sens personal. Drum bun catre tine insuti!



sâmbătă, 6 martie 2010

Jocul cu nisip - comunicarea prin joc - vindecarea prin joc - devenirea prin joc


Unii consilieri (psihoterapeuti) considera ca pacientii (clientii) depasesc situatiile de criza vorbind despre ceea ce li s-a intamplat si despre ceea ce in mod curent experimenteaza. Ei trebuie sa vorbeasca despre frustrarile si suferinta lor ca parte a procesului de vindecare.

Literatura de specialitate si experienta cu jocul cu nisip nu sustin aceasta concluzie.

Un adevar fundamental este ca un copil nu comunica la fel ca un adult, ci comunica prin joc. Jocul copiilor poate fi cel mai deplin apreciat cand il recunoastem ca mediul lor natural de comunicare. Pentru copii, sa isi joace experientele si trairile este cel mai natural, dinamic si autovindecator proces in care copilul se poate angaja.

Psihologia dezvoltarii sustine deasemenea ca in comunicarea cu copiii, jocul este plin de inteles ( a vorbi copiilor prin joc, a asculta jocul copiilor). Jocul, ca si copilul, este pre-operational.

Acest adevar fundamental despre cum comunica copiii poate fi aplicat si adultilor care au experimentat conflictul si trauma.

Din mai multe puncte de vedere trauma este pre-operationala. Numim prin trauma un spectru larg de experiente de tipuri si intensitati diferite, cu impact negativ asupra persoanei de orice varsta.. Trauma afecteaza la un nivel primar, senzorial, ea insasi neducand la sofisticari, categorizari si rationalizari. Sa determini o persoana de orice varsta sa verbalizeze cand se gaseste intr-o criza emotionala, poate fi de fapt o retraumatizare. O data, unei persoane care s-a oferit voluntar din public i s-a solicitat sa ramana in picioare printre ceilalti oameni si sa vorbeasca deschis despre experienta sa sexuala traumatizanta. Dupa o repriza de ras nervos al acestei persoane, lectorul a accentuat ca asta este ceea ce facem cand cerem unui copil sau unui adult traumatizat : “spune-mi, ce ti s-a intamplat…!”

Multi cercetatori considera ca trauma este encodata nu doar la nivelul creierului, ci si memorata in interiorul corpului. Cele mai elementare si senzoriale aspecte ale traumei (cf criteriilor DSM IV trauma este larg fundamentata senzorial) indica necesitatea unui tratament bazat pe experienta senzoriala. Asta inseamna ca o abordare terapeutica pentru copii, adulti, familii traumatizate (in criza) ar trebui sa fie fundamentata senzorial.

Terapiile verbale nu intrunesc acest criteriu…dar jocul cu nisip are aceasta putere vindecatoare si este eficient ca modalitate de tratament.

NISIPUL…

…este un purtator al istoriei. Un singur graunte de nisip a traversat milioane de ani si milioane de km pana ce noi il vedem si simtim intr-un fel si intr-un loc, acum…Geologia ne spune ca un graunte de nisip e produs prin fortele de la suprafata pamantului, care erodeaza piatra si de fortele din interiorul pamantului, cele care deformeaza scoarta. Omul traverseaza aceleasi experiente, el este modelat de forte exterioare(familia de origine, mediul social, evenimente etc), in timp ce forta de deformare din interior a pamantului ne vorbeste metaforic despre suferinte intrapsihice pe care multi pacienti ni le aduc in cabinet.

Nisipul este un produs al istoriei… si omul este deasemenea…

Din aceasta perspectiva jocul cu nisip are un atat de mare efect. Conexiunile terapeutice si procesarea tulburarilor inradacinate emotional si senzorial sunt cel mai bine asistate de utilizarea nisipului. Nisipul este acela care creeaza calea. In nisip pot fi exprimate marile trairi, pt ca el poate fi tasat, lovit, amestecat, modelat, udat, uscat, imprastiat. Si pe aceasta baza concreta pot fi asezate simbolurile.

Nisipul este mai mult decat un mediu terapeutic. El este un mod de a exprima miezul a ceea ce suntem. Dora Kalff, fondatoarea sSandplay Therapy, accentua ca actul jocului in nisip permite pacientului sa se apropie de totalitatea sa..

JOCUL CU NISIP CA TERAPIE
Beneficii

Jocul cu nisip da expresie continuturilor emotionale neverbalizate si neverbalizabile

Jocul cu nisip are o calitate unica kinestetica.

Jocul cu nisip serveste pentru a crea o distanta terapeutica pentru client (pacient)

Distanta terapeutica pe care jocul cu nisip o permite, creeaza un loc sigur pentru ca abreactia sa aiba loc

Jocul cu nisip in mod natural stabileste granite si limite care genereaza o stare de siguranta pentru client (pacient)

Jocul cu nisip faciliteaza un stare unica pentru emergenta metaforelor terapeutice

Jocul cu nisip este eficient in depasirea rezistentelor clientului (pacientului)

Jocul cu nisip faciliteaza un mediu de comunicare necesar si efectiv pentru clientii cu abilitati de comunicare insuficiente sau blocate

Jocul cu nisip permite renuntarea la verbalizare ca defensa

Jocul cu nisip creeaza pentru client (pacient) un loc de experimentare a controlului

Jocul cu nisip este un obiect alternativ al transferului

Jocul cu nisip permite accesarea mai completa si mai rapida a profundelor continuturi intrapsihice

CONCLUZIE

Jocul cu nisip este o cale pentru vindecarea ranilor si este sanatoasa pentru a creste. In procesul de consiliere / terapie este nevoie sa se vada mai multe urme de pasi pe aceasta carare nisipoasa…

Adaptare dupa Cuvant Inainte de Daniel Sweeney la Ruth Ammann, Healing and trandformation in Sandplay – Creative processes Become Visible